Brexit-vaara kasvaa

Kuusikymmentä prosenttia. Se on johtavan brittiasiantuntijan mukaan Brexitin todennäköisyys tänään. Hurja juttu.

Puhuin viikonloppuna ja tänään usean keskeisen brittiläisen vaikuttajan kanssa Brexit-tilanteessa. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että eron todennäköisyys on kasvanut huomattavasti. Kuusikymmentäprosenttia oli erään asiantuntijan arvio.

Mikä on muuttunut? Kaksi asiaa.

George Ian Duncan Smithin (eli IDS:n) ero hallituksesta perjantai-iltana oli suora isku vastoin pääministerin ja valtiovarainministerin kasvoja. Se osoitti, että konservatiivien sisällä on meneillään verinen sisällissota. Brexitin kannattajat haluvat eroon Cameronista. Samalla he haluavat varmistaa, että uusi puolueenjohtaja ei ole valtiovarainministeri George Osborne. Heillä näyttää olevan vauhti päällä.

Samaan aikaan tavalliset britit ovat saaneet tarpeekseen sekä Brysselistä että hallituksesta, joka pelottelee heitä eron seurauksilla. ”Jo riittää” on kaunis kuvaus sille asenteelle, joka leviää fiksujen brittien keskuudessa.

Jos analyysi on totta, Britannian ja EU:n tulevaisuus määrittyy sen mukaan, mitä konservatiivipuolueen sisäisessä valtataistelussa tapahtuu. Parempi kiinnittää turvavyöt.

7 vastausta artikkeliin ”Brexit-vaara kasvaa