Oxford Economics, uskottavuus ja perussuomalaiset

Eräät perussuomalaiset poliitikot ovat blogeissaan väittäneet, että minä olisin vaikuttanut Oxford Economics tekemään tutkimukseen Euron hajoamisen vaikutuksista. Väite on palturia.

Eräs perussuomalainen blogi totesi seuraavasti: Kuinka ollakkaan ”tilaajana” Risto Penttilä valitsi tutkimuslaitokseksi juuri Oxford Economicsin, jonka Partneri on Oxford Analytica, jonka International Advisory Boardista löytyy Risto Penttilä.

Väite, että olisin vaikuttanut tai voinut vaikuttaa Oxford Economicsin tutkimustuloksiin on täysin perätön.

1. Oxford Economics tekee puolen vuoden välein globaaleja skenaarioita. Niitä ei tilaa kukaan. Ne ovat pohja muille analyyseille, joita tutkimusfirma tekee.
2. Tutkijat ovat Oxfordin yliopiston proffia sekä kansainvälisesti ansioituneita eksperttejä. Väite siitä, että joku suomalainen kauppakamarijohtaja pystyisi vaikuttamaan heidän työnsä tuloksiin on täysin pohjaa vailla. Edes firman oma johto ei pysty manipuloimaan tutkimustuloksia.
3. On totta, että olen Oxford Analytican International Advisory Boardissa. Oxford Analyticalla on täysin eri omistuspohja kuin Oxford Economicsilla. Sillä on täysin eri johto. Ja täysin eri henkilökunta. Firmat ovat partnereita ainoastaan siinä mielessä, että he ovat tehneet yhteisiä tutkimushankkeita, joissa taloustieteellinen asiantuntemus tulee OE:ta ja kansainvälispoliittinen asiantuntemus OA:lta. Suomessa referoitu tutkimus ei ollut yhteishanke.
4. Kuulin Oxford Economics skenaariotutkimuksesta vieraillessani Englannissa. Samalla kuulin, että Oxford Economicsilla pystyy tarjoamaan jokaiselle EU-maalle analyysin siitä, mitä heidän globaalit skenaariot (kuten Euron hajoaminen ja Kiinan talouden äkkipysäys) tarkoittaisivat tuolle maalle. Tulokset ovat samat riippumatta siitä tilaako ne Timo Soini vai Risto E. J. Penttilä.
5. Kun Keskuskauppakamarin johto päätti tutkimuksen tilaamisesta, meillä ei ollut tietoa sen tuloksista. Tiesimme, että eri skenaarioille oli annettu eri todennäköisyyksiä, mutta emme muuta. Suomen tuloksista meillä ei ollut mitään tietoa.

Suurin yksittäinen suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttava seikka on se, miten Euron käy. Kun käytettävissä on tutkimustietoa, sitä pitää tuoda suomalaiseen keskusteluun. Itse kuvittelin, että perussuomalaiset olisivat hurranneet tutkimukselle. Siinähän arvioidaan, että todennäköisyys Euron säilymiselle nykyisellään on vain 45 prosenttia.

Yksi vastaus artikkeliin ”Oxford Economics, uskottavuus ja perussuomalaiset